Αντηλιά*, βίντεο, 8 λεπτά, 2012/ Λίνα Θεοδώρου

Στο έργο αντηλιά επεξεργάζομαι υλικό βίντεο από καθημερινές καταγραφές στο δημόσιο χώρο της πόλης της Αθήνας τη χρονική περίοδο 2011-12.

Στον κόσμο του έργου η πόλη κλονίζεται από μια βαθυά πνευματική ανισοροπία το σύστημα καταρέει, ο κοινωνικός ιστός καταλύεται και η απόγνωση γίνεται μια ατομική υπόθεση χωρίς διέξοδο .

Το έργο προτείνει στον θεατή  μια επίπονη θέση  παρατήρησης μεταβαλλόμενων συναισθημάτων που εκφράζονται μέσω της σωματικής έκφρασης των ανθρώπων στο δημόσιο χώρο της πόλης. Από την ταπείνωση στην απόγνωση, από την κοινωνική αδιαφορία στην οδύνη, από την αποξένωση στην εκμηδένιση,από την εγκατάλειψη στην παράλυση, από το θυμό στην παράνοια, από την αβεβαιότητα στην ασυναρτησία.

Η  ίδια η χειρονομία των ανθρώπων μοιάζει να γίνεται μια μάταιη δράση χωρίς νόημα και απεύθυνση και με αυτήν την έννοια ορίζει  μια  μορφή ανυπαρξίας και μετεωρισμού του ατόμου μέσα στον αστικό χώρο.

————————————-

*Αντηλιά:Tο ζεστό φως του ήλιου είναι αυτό που ένιωθα από πάντα οτί χαρακτήριζε την πόλη μου.

Χρησιμοποιώντας τη λέξη  “αντηλιά” στο έργο μου θέλω να της δώσω μια διαφορετική έννοια,  για να  εκφράσω την αντιστροφή μιας κατάστασης κατά την οποία το οικείο γίνεται άγνωστο και παράλογο, η καθημερινότητα επιθετική, η χαρά της ζωής σκοτεινιάζει και η περιπλάνηση μετατρέπεται σε μανία καταδίωξης.

Η αντηλιά μας αναγκάζει να μισοκλείνουμε τα μάτια απέναντι σε δημόσιες εικόνες που γίνονται ολοένα πιο επίπονες και απάνθρωπες.

H αντηλιά μοιάζει να εξαπλώνεται σαν επιδημία που αρρωσταίνει, κοιμίζει και θολώνει το μυαλό.

Οι άνθρωποι ξεχνούν το όνομα τους, ποιοί είναι, τι έκαναν, τι πέτυχαν, τι αγαπούν, τι ονειρεύονται.

Είναι περιπλανώμενοι και συγχρόνως παγιδευμένοι μέσα στην ίδια τους την πόλη. Η αντηλιά δεν ειναι πια το ζεστό φώς που μπορούσε να δώσει κουράγιο και να θεραπεύσει, είναι μια ανελέητη λάμψη ενός επερχόμενου κοινωνικού όλεθρου.

——————————————————–

http://linatheodorou.wordpress.com/sunglare-2/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s